Tattari Venäläinen 800g

  • 3.69 EUR
Varastossa
Tuotenumero: EM010487
Share

Tattari sopii erinomaisesti gluteenittomaan leivontaan ja ruoanlaittoon. Se on niin kutsuttu täydellinen proteiininlähde, eli se sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot.  Tattari ei ole vilja, vaan liittyy läheisesti raparperiin ja niittyhappoon. Tattarin siemenissä on lyseeni-aminohappoa sekä orgaanisesti sitoutunutta kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, piitä ja fluoria. Käyttö: Liota ja käytä salaatissa tai myslisekoituksissa. Keitä tattari lisukkeeksi, jauha siemenet jauhoksi ja käytä leivonnassa. Tattarin ominainen, hieman pähkinäinen aromi sopii oivallisesti sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Luomu, gluteeniton, maidoton, vegaaninen. Ei sisällä lisä- tai säilöntäaineita.

Ainesosat : 100% tattari. 

Ravintosisältö per 100 g : Energia 1463 kJ / 349 kcal, 3,1 g rasvaa, josta tyydyttynyttä rasvaa 0,6 g, hiilihydraatteja 69,3 g, josta sokeria 0,7 g, Proteiini 12,6 g , suolaa 0 g.


Bovete är en växt vars frukter används för att göra mjöl oc

h gryn. Namnet till trots är bovete inget sädesslag, utan är nära släkt med rabarber och ängssyra. Namnet kommer från nederländskans boekweit som betyder bok-vete, vilket syftar på att kornen liknar bokollon och deras smak och användning påminner om vete.

Bovete har kommit till ny användning eftersom det saknar gluten och är därmed ett alternativ till andra mjöl- eller grynsorter för personer som lider av celiaki.

Inom raw food-rörelsen är bovete populärt eftersom det innehåller mineraler och alla åtta essentiella aminosyror, samt att det till skillnad från till exempel vete är lättsmält. Fröna behöver dock blötläggas, och den gel som då bildas bör man noggrant skölja bort innan man äter bovetet. Dock tycks det råda viss oenighet kring hur länge de bör ligga i blöt. Enligt danska raw food-förespråkaren Vibeke Amdisen bör de inte ligga i blöt längre än 30 minuter, medan svenska Erica Palmcrantz Aziz skriver att de kan ligga över natten.

Ingredienser: 100 % bovetefrö. 

Näringsinnehåll per 100 g: Energi 1463 kJ / 349 kcal, Fett 3,1 g, Varav mättat fett 0,6 g, Kolhydrat 69,3 g, Varav sockerarter 0,7 g, Protein 12,6 g, salt 0 g.